Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji)

Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekimi kontrolleri, sağlıklı dişlerin anahtarıdır. Unutmayın, güzel bir gülümseme sağlıklı bir yaşamın yansımasıdır.

Sağlıklı dişler, sağlıklı bir yaşamın temelidir. Düzenli fırçalama, diş ipi kullanımı ve dengeli beslenme ile diş sağlığınızı koruyun. Diş hekiminizi unutmayın!

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji)

Dişlerin sağlığı kadar, diş etlerinin de sağlıklı olması önemlidir. Aksi durumda hiçbir sorunu olmayan sağlıklı dişler dahi, diş eti hastalıkları yüzünden kaybedilebilir.

DİŞ ETİ HASTALIKLARI NELERDİR?

Diş eti hastalığı, dişi çevreleyen kemik ve diş etini etkileyen bir hastalıktır. Hiç çürük olmayan dişler bile diş eti iltihabı sebebiyle kaybedilebilir. Diş eti hastalığı her yaşta görülebilen en yaygın kronik hastalıklardandır. Çoğu zaman ağrısız seyrettiği için, hasta hastalığın farkına varmaz ve çoğu zaman hekime geç müracaat edilir.

Diş eti hastalığı başlangıç safhasında sadece diş etini etkiler, bu durum “Gingivitis” olarak isimlendirilir. Gingivitisin belirtileri; diş etlerinde şişlik, kızarıklıktır ve kolay kanama eğilimidir. Gingivitis her hangi kalıcı bir hasar bırakmaz.

Gingivitis ilerlediğinde dişin çevreleyen kemik de hastalıktan etkilenir, bu durum “periodontitis” olarak isimlendirilir. Periodontitis varlığında, dişi çevreleyen kemikte erime meydana gelir ve hastalık ilerleyince dişler sallanmaya başlar. Periodontitisin belirtileri hastalığın evresine göre değişmektedir. Belirtiler; diş etinde kanama, kırmızı/mor diş etleri, diş eti çekilmesi, dişlerde aralanma, sallanma, yer değiştirme, abse oluşumu ve kötü ağız kokusudur. Ağrı genellikle abse oluşumuyla birlikte olur.

DİŞ ETİ HASTALIĞININ SEBEBİ NEDİR?

Diş eti hastalığının ana etkeni dişler üzerinde biriken plaktır. Yanlış veya eksik fırçalamaya bağlı diş yüzeylerinde biriken bakteriyel plak, dişlerde çürük oluşturabildiği gibi diş etlerinde de iltihaplanmaya yol açar.

DİŞ ETİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?

Diş eti hastalığının tedavisi evresine göre değişmektedir. Eğer hastalık başlangıç aşamasındaysa ve sadece diş etlerini etkilediyse diş taşı temizliği yapılarak ve doğru fırçalama yöntemini uygulayarak hastalık tedavi edilir.

Eğer hastalık ilerlediyse ve diş etlerinin yanı sıra dişi çevreleyen kemikte de yıkım meydana getirmişse daha kapsamlı bir tedavi gerekir. Öncelikle kemik kaybının gerçekleştiği yerler kürete edilir ve hastalığa sebep olan bakteriler ve diş taşları uzaklaştırılır. Hastalığın şiddeti ve evresine göre gerekirse lazer veya cerrahi işlem uygulanır. Bu esnada hastanın düzenli olarak kontrollere gelmesi ve ağzı hijyenine önem vermesi gerekir.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDİR?

Diş eti çekilmesi, diş etinin dişlerin üzerinden çekilerek altındaki kökleri açığa çıkarmasıdır. Bu durum, dişlerinizi bakterilere ve dış etkenlere karşı daha savunmasız hale getirir. Dişleriniz fırçalarken veya yemek yerken daha hassas hale gelebilir. Diş eti çekilmesi hafif, orta veya şiddetli olabilir. Bir dişi veya birden fazla dişi etkileyebilir.Diş eti çekilmesinin geri döndürülmesi çekilme tipi ve evresine bağlı olarak değişir. Eğer diş eti çekilmesi geri döndürülemiyorsa tedavinin amacı daha kötüye gitmesini engellemektir.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?

Diş etleriniz çeşitli nedenlerle çekilebilir. Diş eti çekilmesinin nedenleri şunlardır:

-Çok sert veya çok agresif fırçalamak.

-Diş plağı veya tartar oluşumu.

-Periodontal hastalık.

-Diş eti dokunuzda travma veya yaralanma.

-Anormal diş konumlandırma (yanlış hizalama).

-Sigara kullanımı.

-Dudak ve dil piercingleri.

-Çoğu zaman, kötü ağız hijyeni diş eti çekilmesine sebep olan bir faktördür, ancak bu her zaman böyle değildir.

Diş eti çekilmenizin nedeni ne olursa olsun, zamanında teşhis ve tedavi, uzun süreli ağız sağlığı sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ KİMLERİ ETKİLER?

Diş eti çekilmesi her yaştan insanı etkileyebilirken, yaşla birlikte arttığı gözlenmiştir. Aşağıdaki durumlarda diş eti çekilmesi daha olasıdır:

-Periodontal hastalık varlığı.

-Diş teli veya başka bir ortodontik tedavi

-Dudak veya dil piercingi

-Yüksek dudak bağı

-Agresif fırçalama

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NE KADAR YAYGINDIR?

Diş eti çekilmesi yaygın bir diş problemidir. Aslında 65 yaş üstü kişilerin yaklaşık %88’inde bir veya daha fazla dişte diş eti çekilmesi vardır.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Diş eti çekilmesinin en belirgin belirtisi diş kökünün açığa çıkmasıdır. Diğer diş eti çekilmesi belirtileri şunları içerir:

-Diş eti çizginizin yakınında ağrı veya rahatsızlık.

-Sıcağa, soğuğa ve tatlılara karşı hassasiyet.

-Dişlerinizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken hassasiyet.

-Diş temizliği sırasında hassasiyet.

-Tedavi edilmediği takdirde diş eti çekilmesi, kemik kaybı, diş hareketliliği hissetme ve hatta diş kaybı gibi diğer ciddi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir.

Yukarıda listelenen belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, 0312 466 75 99, 0850 346 75 99 numaralı telefondan Dişeti uzmanından randevu alabilirsiniz.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Diş hekiminiz rutin bir muayene sırasında diş eti çekilmesini teşhis edebilir. Periodontal sond adı verilen özel bir alet kullanarak her dişteki diş eti çekilmesi miktarı ölçülebilir.

Diş eti çekilmesi olan bölgelerde kemik kaybı yaygındır. Bu nedenle diş hekiminiz her dişin etrafındaki periodontal cepleri de ölçecektir. Sağlıklı cepler 1 ila 3 milimetre arasındadır. Diş eti iltihabı ve periodontal hastalık varlığında , diş eti cepleri 5 milimetre veya daha yüksek olacaktır.

DİŞ ETLERİ TEKRAR BÜYÜYEBİLİR Mİ?

Ne yazık ki, çekilen diş etleri tekrar büyüyemez. Ancak diş eti çekilmesi türü ve evresine bağlı olarak cerrahi olarak eski haline getirilebilir veya daha kötüye gitmesi engellenebilir.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNİN NEDEN OLDUĞU HASSASİYETİ NASIL AZALTABİLİRİM?

Diş eti çekilmesi olan birçok kişi ağrı veya hassasiyet yaşar. Bunun nedeni diş köklerinizin koruyucu mine ile kaplanmamasıdır. Diş hekiminiz, diş eti çekilmesiyle ilişkili rahatsızlığı azaltmak için florür veya diğer hassasiyet giderici maddeler uygulayabilir. Ayrıca evde hassasiyet giderici bir diş macunu da kullanabilirsiniz.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ İÇİN EN İYİ DİŞ MACUNU HANGİSİDİR?

Yukarıda bahsedildiği gibi, hassasiyet varsa, hassasiyet giderici diş macunu, diş eti çekilmesiyle ilişkili rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Hassasiyet giderici diş macununun etki etmeye başlaması birkaç hafta sürebilir.

Diş eti iltihabına yönelik olan diş macunları da diş eti iltihabı varlığında tedaviyle birlikte kullanıldığında iyileşmeye yardımcı olur.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNİN TEDAVİSİ NEDİR?

Diş eti çekilmesi tedavisi büyük ölçüde duruma neyin sebep olduğuna bağlıdır. Hafif diş eti çekilmesi vakaları, cerrahi olmayan tedavilerle iyileştirilebilir. Bununla birlikte, çoğu durumda, sorunu tamamen düzeltmek için diş eti çekilmesi ameliyatına ihtiyaç vardır.

Cerrahi olmayan tedaviler

Diş eti çekilmesi için cerrahi olmayan tedaviler şunları içerebilir:

Diş eti çekilmesi periodontal hastalıktan kaynaklanıyorsa Diş eti çizgisinin derinlerinde diş eti hastalığına neden olan zararlı bakterilerden kurtulmak için lokal anestezi altında diş taşı temizliği ve kök yüzey temizliği (derin diş temizliği, küretaj) yapılabilir.

Diş eti çekilmesinin sebebi travma veya yüksek dudak bağıysa öncelikle etken ortadan kaldırılmalıdır. Hafif diş eti çekilmelerinde etkenin ortadan kalkmasıyla diş eti çekilmesi kendiliğinden düzelir ancak orta ve ileri çekilmelerde ek cerrahi tedavi gerekir.

Bazen dişin çene içinde yanlış hizalanması diş eti çekilmesine neden olabilir. Bu durumlarda ortodontik tedavi bir seçenek olabilir. Diş uygun hizaya getirildiğinde, diş eti zamanla kendiliğinden düzelebilir.

Diş eti çekilmesi ameliyatı

Diş eti çekilmesi ameliyatı diş eti çekilmesi için en öngörülebilir ve uzun süreli tedavi seçeneğidir. Bu işlemi bir periodontist (diş eti uzmanı) gerçekleştirir.

Bu ameliyat sırasında, eksik diş eti dokunuzu telafi etmek için bir diş eti grefti kullanılır. Greft genellikle damaktan alınır. Damakta alınan diş eti grefti çekilmenin olduğu bölgeye dikilir

DİŞ ETİ GREFTLEME AMELİYATININ İYİLEŞME SÜRESİ NE KADARDIR?

İyileşme süreniz, kaç dişin tedavi edildiği, ne tür greftleme işleminin yapıldığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Çoğu durumda, diş eti çekilmesi ameliyatı geçiren kişiler yaklaşık iki hafta içinde normale dönerler.

Cerrahınız size detaylı postoperatif talimatlar verecektir. Rahat ve başarılı bir iyileşme sağlamak için bu talimatları yakından izlemelisiniz.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNİ ÖNLEYEBİLİR MİYİM?

Özellikle genetik olarak ince diş eti dokusuna yatkınsanız, rutin kontrollerde diş hekiminiz tarafından farkedilip önlem alınabilir. Bununla birlikte, uygun diş ve diş eti bakımı uygulayarak enfeksiyona bağlı diş eti çekilmesi riskinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Örneğin:

-Dişlerinizi günde iki kez iyice fırçalayın.

-Günde bir kez diş ipi kullanın.

-Günde bir kez antimikrobiyal gargara kullanın.

-Diş temizliği için diş hekiminizin tavsiyelerine uyun. (Birçok insan altı aylık temizlikle sağlıklı -diş etlerini koruyabilir, ancak bazılarının daha sık ziyarete ihtiyacı olabilir.)

-Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın.

-Sigara içmeyin.

-Diş eti çekilmesinin herhangi bir belirtisini fark ederseniz diş hekiminize görünün.

Diş eti hastalıkları ve tedavisi için Ankara , Mustafa Kemal Mahallesinde bulunan Kliniğimizde Diş Eti Uzmanından Randevu Alabilirsiniz.

Doktoruuzdan Randevunuzu Alın

Telefon
0312 466 75 99
Email
info@denttera.com

Düzenli diş randevuları, sağlıklı bir gülümseme için önemlidir. Diş hekiminizi yılda en az iki kez ziyaret etmeyi unutmayın.

    Copyright © 2023 Denttera. Tüm Hakları Saklıdır.

    bt_bb_section_top_section_coverage_image