diş eti çekilmesi nedir

Diş Eti Çekilmesi Nedir? Neden Olur?

Diş eti çekilmesi, dişleri çevreleyen diş eti dokusunun geri çekildiği ve diş kökünün daha fazla açığa çıktığı süreçtir. Diş eti çekilmesi meydana geldiğinde, dişler ve diş eti arasında “cepler” veya boşluklar oluşur ve hastalığa neden olan bakterilerin birikmesini kolaylaştırır. Tedavi edilmediği takdirde dişlerin destek dokuları ve kemik yapıları ciddi şekilde zarar görebilir ve sonuçta diş kayıplarına neden olabilir.

Diş eti çekilmesi yaygın bir diş problemidir. Çoğu insan diş eti çekilmesi olduğunu bilmez çünkü yavaş yavaş meydana gelir ve ağrı yapmaz. Diş eti çekilmesinin ilk belirtisi genellikle kanama veya diş hassasiyetidir.

Diş etlerinizin çekildiğini düşünüyorsanız, diş hekiminizden randevu alın. Diş etini onarabilecek ve daha fazla hasarı önleyebilecek tedaviler vardır.

Diş eti Neden Çekilir?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere diş etlerinizin çekilmesine neden olabilecek bir dizi faktör vardır:

Periodontal hastalıklar (diş eti hastalığı): Bunlar dişeti dokusunu ve dişlerinizi yerinde tutan destekleyici kemiği yok eden bakteriyel diş eti enfeksiyonlarıdır. Diş eti çekilmesinin ana nedeni diş eti hastalığıdır.

Yetersiz ağız hijyeni: Yetersiz fırçalama ve yetersiz arayüz temizliği( diş ipi/ arayüz fırçası) dişlerin üzerinde bakteriyel plak ve diş taşının oluşmasına sebep olur. Biriken plak ve diş taşı diş eti çekilmesine yol açabilir.

Agresif diş fırçalama: Dişlerinizi çok sert veya yanlış fırçalarsanız, dişlerinizdeki mine tabakasının aşınmasına ve diş etlerinizin çekilmesine neden olabilir.

Çarpık dişler veya yanlış hizalanmış bir diş: Dişler düzgün bir şekilde bir araya gelmediğinde, diş etlerinin çekilmesine neden olabilir.

Dudak veya dilde piercing: Piercing diş etlerini tahriş ederek diş eti çekilmesine sebep olabilir.

Diş eti Çekilmesini Nasıl Önleyebilirim?

Diş eti çekilmesini önlemenin en iyi yolu etkin bir ağız hijyenidir. Dişlerinizi her gün fırçalayın ve diş ipi kullanın ve diş hekiminizi veya periodontistinizi yılda en az iki kez veya önerildiği şekilde görün. Diş eti çekilmesi varsa diş hekiminiz sizi daha sık görmek isteyebilir. Daima yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın ve diş hekiminizden dişlerinizi fırçalamanın doğru yolunu göstermesini isteyin. Diş eti çekilmesinin başka bir sebebi varsa tedavi şekilleri hakkında diş hekiminizle konuşun.

Diş eti hastalıkları ilgili daha fazla bilgi almak için Diş eti hastalıkları uzmanı Dr. Şehrazat Ziya sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

1 thought on “Diş Eti Çekilmesi Nedir? Neden Olur?”

  1. Geri bildirim: Periodontolo - Denttera Ankara Diş Kliniği

Yorumlar kapalı.