DİŞ DOLGUSU
Diş dolgusu diş hekimliğinde en sık uygulanan tedavidir. Diş dolgusu, çürükten veya travmadan dolayı bütünlüğünü yitirmiş dişleri onarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu amaçla kullanılan birçok materyal ve yöntem bulunmaktadır. Başlıca kullanılan materyaller Kompozit Dolgular, Amalgam Dolgular, Porselen Dolgular, Cam İyonomer ve Kompomerlerdir.
Kompozit dolgu: Bu tip dolgular ışınlı dolgular veya lazerli dolgular olarak bilinir. Kompozit dolgular diş renginde olan dolgulardır maliyetlerinden ve uygulama kolaylığından dolayı en çok tercih edilen materyallerdir. Gelişmiş kompozitlerin bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır ve genel sağlık üzerine zararlı etkileri yoktur. Kompozit dolguların ortalama ömrü 4-7 yıldır. Kompozit dolgu nedir? yazımızı okuyun.
Amalgam dolgular: Metal dolgular, cıva, bakır, kurşun ve diğer metallerin birleşiminden elde edilir ve amalgamların yapısında yaklaşık %50 cıva bulunur. En eski dolgu çeşidi amalgam dolgudur. Metal dolgular Diş hekimliğinde 100 yıllık bir geçmişe sahiptir. En dayanaklı dolgu çeşidi belki de amalgamlardır. Amalgamlar 10 yıllarca ağızda kalabilir ve dişi çürüğe karşı koruyabilir. Ancak amalgamların bir çok dezavantajı bulunmaktadır ve genel sağlık üzerine olumsuz etkileri bulunmuştur. Günümüzde kullanımı önerilmemektedir.
Porselen dolgular: Büyük kavitelerde tercih edilen malzeme porselenlerdir. Bu yöntemde hekim çürüğü temizler ve dişten ölçü alır. Laboratuvarda teknisyen porselen dolguları ölçüye göre üretir. Porselen dolgular kırılmaya karşı dirençlidir ve büyük doku kayıplarında dişi onarmak için en iyi seçenektir. Ancak kompozit dolguların aksine birden fazla seans gerektir ve yapımı zahmetli ve maliyetlidir.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Dolgu yapılacak diş lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra dişteki çürük dokular özel frezler yardımı temizlenir ve dolgu için hazır hale getirilir. Bu aşamadan sonra iki yöntem kullanılmaktadır, direkt ve indirekt yöntem.
Fazla madde kaybı bulunmayan dişlerde direkt yöntem tercih edilir. Çürük kavitesi dezenfekte edildikten sonra kompozit materyaller kullanılarak doldurulur mavi ışık kullanılarak sertleştirilir ve frezler ile son şekli verilir ve cilalanır. Kompozit diş dolgusu yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Bu tip dolgular bir kaç katman şeklinde yapılmaktadır. özellikle derin çürük kavitesine sahip dişlerde, pulpayı yani dişin sinirini korumak için ve ileride tekrar çürük oluşumunu önlemek için her katmanın özenle ve eksiksiz yapılması gerekir.
Madde kaybı fazla olan dişlerde genelde indirekt yöntem tercih edilmektedir. Çürük dokular uzaklaştırılır ve kavite hazırlanır. Bu aşamada hekim tarafından gerek görülürse dişe kanal tedavisi uygulanır. Dişin ölçüsü silikon ölçü materyalleri ile alınır ve laboratuvara gönderilir. Ölçüden sonra diş geçici dolgu ile kapatılır. Dolgunun laboratuvarda hazırlanması ortalama 24 saat sürmektedir. Dolgu üretimi tamamlanınca geçici dolgu dişten uzaklaştırılır ve dolgunun dişe uyumu kontrol edilir ve gerekli uyumlandırmalar yapıldıktan sonra dolgu dişe yapıştırılır.
Ankara’da Diş dolgusu yaptırmak için 0312 466 75 99 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.
Ön Diş Dolgusu
Ön dişler de arka dişler gibi çürüğe maruz kalabilir veya gelen darbe veya travma sonucu kırılabilir. Ön dişlere dolgu yapılırken karşılan en büyük zorluk estetik kaygıdır. Ön dişlere yapılan dolgular dişlerin doğal rengi ve dokusu ile %100 uyumlu olması gerekir, bu uyumu yakalamak için doğru malzeme ve doğru teknik kullanmak gerekir. Bazı vakalarda renk uyumunu yakalayabilmek için 3 veya 4 farklı kompozit dolgu kullanmak gerekir. ön diş dolgusu hakkında daha fazla bilgi almak için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Diş Dolgusu Yapım Teknikleri Nelerdir?
Diş dolgusu yapım yöntemlerini Direkt ve İndirekt yöntem olarak ikiye ayırabiliriz. Her iki yöntemde de dolgu yapılacak dişte bulunan çürükler temizlenir ilerde kırılabilecek desteksiz ve zayıf diş dokuları uzaklaştırılır ve diş dezenfekte edilir. bu aşamaya kadar her iki yöntemde aynı işlemler uygulanır ancak Bu aşamadan sonra seçilecek yönteme göre farklı işlemler uygulanır. direk yöntemde kavite hazırlığı aşamasında sonra dolgu hemen aynı seansta tamamlanır. ancak büyük madde kaybı olan dişlerde örneğin kanal tedavisi olmuş dişlerde direkt yöntem her zaman başarılı sonuçlar vermeyebilir. Böyle durumlarda kavite hazırlığı aşamasından sonra dişten ölçü alınır ve dolgu dijital veya konvansiyonel yöntemlerle ölçüye göre ağız dışında yapılır ve dişe özel yapıştırıcılar ile yapıştırılır.
Hamilelikte Diş Dolgusu Yapılır mı?
Dişte çürük tespit edildiğinde veya eski dolgularda kırık veya deformasyon oluştuğunda zaman kaybetmeden yeni dolgu yapmak gerekir. zamanında tedavi edilmeyen çürükler dişte şiddetli ağrıya, enfeksiyona ve apseye neden olabilmektedir. Hamilelikte gerekli olduğu zaman diş dolgusu yapılabilir gebelik diş tedavisi için bir engel değildir. Riskli gebeliklerde diş dolgusundan önce kadın doğum uzmanından görüş alınarak uygun anestezi maddeler seçilerek güvenli bir şekilde diş dolgusu yapılabilir. Hamilelik döneminde Amalgam dolgu yaptırılması uygun değildir.
Emzirirken Diş Dolgusu Yapılabilir mi?
Emziren annelerin en büyük kaygısı kullanılan ilaçların süte geçmesi ve bu ilaçların bebeğe zarar vermesidir. Diş dolgusu için kullanılan anestezik ilaçlar süte geçebilir ancak bu ilaçlar bebeğe bir zarar vermez ayrıca kullanılan dolgu malzemeleri herhangi bir salınım yapmaz ve süte geçmez. Ancak Emzirme döneminde amalgam dolgulardan uzak durmak gerekir. Amalgam dolgularda bulunan cıva ve diğer ağır metaller süte geçebilir ve bebeğe zarar verebilir. Eğer dişte amalgam dolgu varsa ve çıkarılması gerekiyorsa mutlaka Smart Protokolüne uygun bir şekilde çıkarılmalıdır.

SMART Protokolü Nedir?
Amalgam dolguların içeriğindeki cıva ve diğer ağır metaller ağızda bulundukları süreç boyunca çok az miktarlarda salınırlar ancak amalgam dolgular dişten uzaklaştırmaya çalıştırdığımızda bu salınım sağlığı tehlikeye atacak boyutlara ulaşır. SMART protokolünün amacı hastayı amalgam dolgular sökülürken açığa çıkan zararlı metallerden ve diğer kimyasallardan korumaktır. SMART protokolünde Rubber Dam ve nasal kanül ve benzeri ekipmanlar kullanılarak hastanın açığa çıkan amalgam tozlarını ve cıva buharını yutması ve soluması engellenir. Ancak hiç bir yöntem açığa çıkan cıva buharının solunmasını 100% engelleyemez bu yüzden gerekmedikçe amalgam dolgular sökülmemelidir. Sökülmeleri gerekiyorsa özellike sağlık sorunu olan, hamilelerde ve emziren annelerde SMART protokolüne uyulmalıdır.
Diş Dolgusu ücreti Ne kadardır?
Diş dolgusunun fiyatı bir çok etkene bağlı olarak değişir. Dolgunun boyutu bir yüzlü, iki yüzlü, 3 yüzlü olması, kullanılacak malzeme örneğin kompozit dolgu daha uygun fiyatlı iken porselen dolgular daha pahalıdır.
Ankara Mustafa Kemal Mahallesinde bulunan Denttera Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde uygulanan ücret tarifesi ve diş dolgusu fiyatları hakkında bilgi almak için 0850 346 7599, 0312 466 75 99 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.