Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Aralık 7, 2023
dolgu-cesitleri

Diş dolgus için geçmişten bugüne kadar altın, gümüş, silikon, porselen gibi bir çok malzeme kullanılmıştır. Geçmişte kullanılan malzemelerin bir kısmı maliyetlerinden dolayı, bir kısmı uygulama güçlüğünden dolayı, bir kısmı da insan sağlığına zararlarından dolayı artık günümüzde kullanılmamaktadır.

Günümüzde en sık kullanılan dolgu malzemeleri kullanım sıklığına göre amalgam, kompozit ve porselen dolgulardır.

Amalgam dolgu

Siyah dolgu, metal dolgu, gri dolgu gibi isimlerle de bilinir. Bu dolgu çeşidi yaklaşık 100 yıl önce diş hekimliğinde kullanılmaya başlanmıştır. Yıllar içerisinde yapısında ufak değişikliklere gidilse de ana bileşenlerinde değişiklik olmamıştır. Cıvanın, kurşun, kobalt, bakır gibi metallerle karışımından elde edilir. İçeriğinde en az %50 cıva bulunur. Cıva, toz halindeki metallerle karıştığında oyun hamuru kıvamında bir dolgu maddesi elde edilir, bu karışım birkaç dakika içerisinde sertleşmeye başlar ve 24 saat sonra maksimum sertliğe ulaşır.

Günümüzde gelişmiş ülkelerde neredeyse hiç kullanılmamaktadır ancak ülkemizde ve diğer gelişmekte olan ülkelerde halen en çok kullanılan dolgu maddeleri arasında birinci sırada yer almaktadır.

Kompozit Dolgular

Estetik dolgu, ışınlı dolgu, beyaz dolgu gibi isimlerle de bilinir. Organik bir taşıyıcı matris içerisinde farklı boyutlardaki inorganik parçacıkların ilavesi ile elde edilir. Işığa duyarlıdır, ışığa maruz kalınca sertleşir. Kullanım amacına göre akışkan, yarı akışkan ve hamur kıvamında farklı kıvamları mevcuttur. Teknolojik gelişmelerle birlikte kompoiztlerin yapısında da değişiklikler yapılmaya devam ediyor. Yeni geliştirilen kompozitler artık amalgamlar kadar dayanıklıdır ve dişlere üst düzey koruma sağlıyor aynı zamanda son derece estetik sonuçlar veriyor. Bu özellikleri sayesinde hem ön dişlere hem arka dişlere rahatlıkla uygulanabilir.

Porselen dolgular

Porselen dolgular fonksiyon, dayanıklılık ve estetik özellikleri ile en iyi dolgu malzemesi olarak bilinir. Ancak porselen dolguların bir çok dezavantajı var, diğer dolgular gibi uygulamaları kolay değildir, çürük temizlendikten sonra ölçü alınır ve labratuarda porselen dolgu imal edilir daha sonra bu porselen dolgu ağızda provası yapılır her şey yolundaysa resin siman ile dişe yapıştırılır. Porselen dolgular için en az iki seans gerekir ve maliyetleri çok daha yüksektir.

Copyright © 2023 Denttera. Tüm Hakları Saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image